• מוצרים ומכשור

    אחנו תמיד מציעים פיתרונות יעילים!

    קראו עוד
  • טיפול בכאב

    רופא שלנו ימליץ על שיטת הטיפול
    הטובה עבור מקרה שלכם ספציפי.

    קראו עוד
  • מרפאת פצעים ניידת

    הזמן הוא קריטי!
    אל תאבדו אותו בתור.

    קראו עוד
  • טיפול בהזעת יתר

    פיתרון סופי לבעיית הזעת יתר שיאפשר
    לכם להפסיק להזיע ולהתחיל לחיות!

    קראו עוד
  • טיפולים אסתטיים רפואיים

    נשמח להמליץ על צורת הטיפול
    וסוג החומר הטובים עבורכם!

    קראו עוד

סוגי פצעים כרוניים ועקרונות הטיפול בהם

בפצע כרוני מכל סוג מציב דרישות גבוהות לתהליך הטיפול. אפילו היום לא ידועים כל תהליכים אשר משבשים את מנגנוני התאים. עם זאת, בהתבסס על הידע הנצבר עד כה לגבי תהליכים פיזיולוגיים המתרחשים בזמן החלמה של פצע כרוני ניתן להתערב ולסייע בתהליך הריפוי עד לסגירה מוצלחת של פצע.

פצע שלמרות טיפול רפואי אינו מראה סימני החלמה במשך יותר מ-8 שבועות נחשב לפצע כרוני. פצע כרוני יכול להתפתח מכל פצע אקוטי כתוצאה מזיהום מתמשך או טיפול ראשוני לקוי. אך בדרך כלל פצע כרוני הוא השלב האחרון של התפרקות הרקמה (נקרוזה) אשר נובע ממחלת כלי דם כלשהי, מקרינה או מגידול.

בגיל המבוגר אנו חשופים במידה רבה יותר להיווצרות פצע כרוני ועליה בתוחלת החיים בישראל תורמת לעלייה בכמות אנשים שסובלים מפצעים כרוניים.

עקרונות כלליים לטיפול בפצע כרוני

למרות שמבחינת סימפטומים פצעים כרוניים יהיו שונים מסוג לסוג, מבחינת הגורמים כולם דומים מעוד. הכול נובע מתפקוד לקוי של כלי הדם שבסופו של דבר גורם להפרעות בספיקת דם ובכך גורם להתפתחות פצע.

מדובר מצב מעוד בעייתי לתחילת תהליך החלמה אשר מורכב מניקוי, היווצרות גרנולציה ואפיתליזציה.

תפקיד של רופא, במקרה של ריפוי פצע כרוני, הוא לאזן תהליכים טבעיים ולדאוג לכך שתאים נכונים יופיו במקומות ובזמנים נכונים.

ראשית, חייבים "לאפס" את כל התהליכים הטבעיים בפצע ולהתחיל את תהליך ההחלמה מחדש.

רופא מאתר סיבות מדייקות שגרמו להיווצרות פצע ובוחר שיטת טיפול, הכול על מנת לחדש זרימת דם תקינה במיטת הפצע. לאחר מכן רופא מבצע ניקוי מיטת הפצע על מנת להפוך פצע כרוני לפצע חריף. בפצע חריף תהליכי החלמה עובדים באופן טבעי ותקין.

ניקוי פצע כרוני

ניקוי מאפשר לשחרר לגמרי את מיטת הפצע מכל מה שמפריע לתהליך סגירתו. טיפול זה חיוני במקרים קשים כשמדובר בנקרוזה וזיהום מתמשך.

לפי סוג הפצע ומצבו רופא קובע את סוג ההטריה (הטריה כירורגית, טיפול לח, הטריה אנזימטית, טיפול ברימות וכו').

קיים מגוון רחב של חבישות הידרואקטיביות. הן מיועדות לניקוי פצע לפי שיטת טיפול לח. חבישות אלה סופגות הפרשות ויוצרות סביבה סגורה בפצע, אשר מעודדת היווצרות תאים ומסייעת לניקוי.

חשוב לציין כי תהליך ניקוי של פצע כרוני שונה בהרבה משל פצע רגיל. כאן לא מומלץ שימוש במשחות אנטיביוטיות, תרסיסים אנטיביוטיים וכל חומר אחר שמכיל אנטיביוטיקה והוכנס ישירות אל תוך הפצע. שימוש בחומרים אלה עשוי לגרום לשיבוש תהליכים ביולוגיים, להאריך תהליך החלמה ולפוגע באיכות החיים של המטופל. כלומר כל טיפול של ניקוי פצע כרוני חייב להתבצע על ידי רופא בלבד.

לחלוח פצע כרוני

אם לאחר ניקוי של פצע סגירתו על ידי שתל עור או מתלים בלתי אפשרית מבצעים לחלוח של הפצע. לחלוח מבוצע לצורך קידום רקמת גרנולציה. טיפול זה תורם לשמירת לחות מתמדת במיטת הפצע, לחות זאת חיונית להיווצרות תאים חדשים.

סגירת פצע כרוני

אפיתליזציה – שלב סופי בתהליך החלמת פצע, אך דווקא במקרה של פצעים כרוניים שלב זה בעייתי במיוחד. יובש ופגיעה כלשהי של פצע מייד גורמים למות התאים. לכן חשוב לדאוג ללחלוח פצע וטיפול לא טראומטי.

פצעים כרוניים על רקע וורידי

הפרעות על רקע וורידי נפוצות במיוחד (כ-70% מסך מקרי פצעים כרוניים ברגליים).

במקרה של פצע מסוג זה פגיעה בתהליכים פיזיולוגיים היא קשה במיוחד משום שקיימת הפרעה קשה של אספקת דם לרקמה.

התסמין הראשון לאי ספיקה וורידית היא הבצקת. הבצקת גורמת לעליה בלחץ והצטברות נוזלים. כל תסמין נוסף מחמיר על כל התהליך ובסופו של דבר מתפתח כיב כרוני.

אי ספיקה וורידית כרונית מחולקת ל-3 דרגות:
1) בצקת והתרבות וורידית מסביב לקרסול
2) דלקת נימים, בצקת ואובדן צבע עור בחלק התחתון של הרגל
3) פצע כרוני בחלק התחתון של הרגל

חשוב לציין כי בהרבה מקרים ורידים נפוחים ברגליים גורמים באופן ברור להתפתחות אי ספיקה וורידית ולהיווצרות כיב כרוני בסופו של דבר.

פצע כרוני על רקע ורידי קשה במיוחד לטיפול ומראה סימני החלמה רק לאחר שזרימת דם ברגליים מגיע לרמה הנדרשת ונעלמת הבצקת.

שיטות אפקטיביות במקרה של פצעים מהסוג הזה הן שימוש בלחץ וטיפול פולשני. חשוב לנטרל סיכויים לזיהום, לטפל במחלות נלוות ותופעות לוואי של טיפולים תומכים.

פצעים כרוניים על רקע עורקי

פצע כרוני מהסוג הזה נוצר כתוצאה מטרשת עורכים של כלי דם שמביאה לאיסכמיה.

חשיפה לטרשת עורכים עולה בגילאים 45 – 60 וגורמים תורמים הם חוסר פעילות גופנית, לחץ דם גבוה, סוכרת, מחלת כליות, עודף משקל ואישון.

בעיקר מכיב כזה נפגעים אצבעות וכפות רגליים. פצעים עורקיים מאופיינים באובדן תחושה באזור הכיב.

טיפול בכיב זה לא טריוויאלי ומורכב מנטרול גורמי סיכון, טיפול במחלות רקע, שיפור זרימת הדם וטיפול מקומי בפצע עצמו.

כיב סוכרתי

סוכרת היא אחת הבעיות הקשות ביוצר של ימינו. בישראל קיימים כ-800 אלף סוכרתיים היום וכ-30 אלף נוספים יוחלו בסוכרת עד לשנה הבאה. 7 אנשים כל יום בישראל מתים כתוצאה מסוכרת.

בין הסינדרומים הנפוצים ביותר נמצאת כף רגל סוכרתית. סבירות להופעת רגל סוכרתית היא 20%. אותם אנשים סובלים מפצעים כרוניים בכפות רגליים שמסתיימים בקטיעה ברוב המקרים.

בין הגורמים המרכזיים להופעת כף רגל סוכרתית ניתן למנות נוירופתיה – הרס של תאי העצב ונזק מתקדם לסיבי העצב. פגיעה מסיבית במערכת העצבים מובילה לאובדן תחושות חלקי או מלא ברגליים. בן אדם מפסיק להרגיש כל הפרע, פציעה וכאב ברגליים, זה מוביל לזיהום מתמשך ועיכוב מסוכן במתן טיפול מתאים.

סימנים ראשונים להופעת נוירופתיה הם תחושת שרפה יובש עור, עקצוץ וכאב במנוחה עם זאת חוסר תחושת כאב מפציעה כלשהי.

מטרת הטיפול ברגל סוכרתית היא בעיקר מניעה של קטיעת גפה.סיכוי סגירת פצע כרוני על רקע סוכרת נשאר גבוה ולפי נתונים סטטיסטיים אפשר למנוע 85% מהקטיעות!

פצע לחץ

פצע לחץ – זה פצע שמופיע כתוצאה מהפעלת לחץ ממושך. עור האדם בעל יכולת לשאת לחצים גבוהים במידה והפעלת לחץ נמשכת זמן קצר. עם זאת הפעלת לחץ ממושך על אזור מסוים גורמת לשיבושים במעבר דם באותו אזור.

על הפעלת לחץ ממושך גוף האדם מגיב בכאב ואדם בריא שמסוגל לנוע משנה תנוחתו ובכך מקל על הלחץ. עם זאת אדם אשר לא מסוגל לנוע כתוצאה מחוסר הכרה, כאב עז, חום, שיטיון או ריפיון תלוי גיל אינו מסוגל להקל על הלחץ. ככל שהפעלת לחץ ממושכת יותר כך נזק נגרם גדול יותר עד לנקרוזה של שרירים.

סוג זה של כיב יכול להופיע בכל חלקי הגוף עליהם מופעל לחץ ממושך.

טיפול בפצע לחץ יכול להיות מוצלח מאוד אך אפשרי רק במקרה של הקלת לחץ על אזור הפצע .

לסיכום

טיפול בפצע כרוני מכל סוג אף פעם לא יהיה טריוויאלי ומחייב לווי רפואי. עם זאת, למרות הדעה המקובלת בציבור, תנאים אופטימאליים להחלמת פצע קשה ריפוי נותן דווקא טיפול בקהילה ללא אשפוז כלשהו. ביקור בית מונע את סכנת החשיפה למחלות זיהומיות כמו כן מאפשר טיפול רגוע בסביבה הטבעית, חוסך בסטרס ובטלטול הכרוך בנסיעה לביקור במרפאה. חומרי חבישה מתקדמים וטכניקות מודרניות מורידות שכיחות הופעת פצע כרוני בטיפול ביתי ל – 17% מול 50% המקובלים במקומות עם אשפוז ממושך כמו בתי חולים ובתי אבות.

נתונים אומרים כי כ – 1000 כריתות גפיים בשנה מתבצעות בארץ עקב פצעים כרוניים שהסתבכו וכ – 85% מהקטיעות היה אפשר למנוע. הזמן הוא קריטי! אל תאבדו אותו בתור של מרפאת פצעים!

אנחנו ב – LifePatent מאחלים לכולם להיות בריאים!

24/12/2012

נכתב עלידי LifePatent